Çevre Mühendisi Kimdir?
Çevre mühendisleri, temel mühendislik prensipleri, toprak bilimi, biyoloji ve kimyayı kullanarak çevresel sorunlar için çözümler geliştirirler.
Çevre mühendislerinin en önemli sorumluluklarından biri de hava, su ve toprağın zararlı kimyasallara ve biyolojik kirlenmeye maruz kalmasını önlemektir. Bu da potansiyel kirliliğin biyolojisi ve kimyası hakkında yoğun bir bilgiye sahip olmalarını gerektirir. Ayrıca tarımsal veya endüstriyel proseslere de çok iyi bir şekilde hakim olmaları beklenmektedir. Tüm bu bilgi birikimi ile çevre mühendisleri, hava, su ve toprağa salınabilecek kirliliği önlemek yeni yöntemler geliştirebilir veya var olan prosesleri yeniden düzenleyebilirler.
1970‘li yıllarda artan çevre sorunlarına karşı bütün Dünya‘da yükselen çevreci hareketlere Ülkemiz de kayıtsız kalmamış bu alanda yasal düzenlemeler ve kurumsal yapılanmaların yanında üniversitelerde çevre konusunda teknik eğitim de verilmeye başlanmıştır. Halen üniversitelerin çevre mühendisliği bölümleri bu konuda lisans düzeyinde eğitim verilen tek bölümüdür. Çevre mühendisliğinin Ülkemizde ortaya çıkışı bu mesleğe duyulan ihtiyacın yanında bazı ülkelerde halk sağlığı çalışmalarında mühendislik yaklaşımlarına duyulan ihtiyaçla veya inşaat mühendisliğinin bir uzmanlık alanından ortaya çıkan belediye mühendisliği (Municipal Engineering), sağlık mühendisliği (Sanitary Engineering) ve 1960‘larda çevre mühendisliği (Environmental Engineering) mesleklerinin ortaya çıkışı ve bu konuda üniversitelerde eğitim veriliyor olmasının da etkisi olmuştur.
Çevre mühendisleri; çevre kirliliğinin önlenmesi kapsamında,
- Çevre yönetim sistemleri ve planları,
- Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED),
- İçme ve kullanma suyu, evsel ve endüstriyel atık sular ile yağmur suları,
- Katı atıklar,
- Zararlı ve tehlikeli atıklar,
- Evsel ve endüstriyel atıklar,
- Hava kirliliği,
- Gürültü,
- Toprak ve yeraltı su kaynaklarının kirliliği
konularında
- Etüd, fizibilite, proje,
- Araştırma, geliştirme ve planlama,
- Danışmanlık ve eğitim,
- Kontrollük,
- Deneme işletmesi, muayene ve kabul,
- Uygulama ve işletme yönetimi,
- Keşif-şartname-ihale dosyası hazırlama ve düzenleme,
- Hakediş ve kesin hesap,
- Numune alma, deney, ölçüm, analiz ve modelleme
hizmetlerini yürütürler.